Tarina

Niin kuin kaikki parhaat keksinnöt, CLEPPS for Kids syntyi aidosta tarpeesta.

Takana oli lomareissu Lapissa ja Markku Liuska oli ajelemassa yhdessä perheensä kanssa kotia kohti. Kuten pienillä lapsilla on tapana, takapenkillä istuvat 4- ja 6-vuotiaat tytöt olivat pitkän ajomatkan aikana nukahtaneet. Isä huomasi, että istuinkorokkeilla turvavöissään retkottavien tyttärien asento voisi olla parempikin, sekä unen että turvallisuuden kannalta. Täytyypä ostaa ennen seuraavaa lomareissua tytöille takapenkille jonkinlaiset sivutuet, hän tuumi.

Kevättalvella 2013 tiedossa oli lomareissu ja lasten sivutuet nousivat taas ajankohtaiseksi. Markku Liuska teki tutkimusta nettikaupoissa, mutta sopivaa tuotetta ei löytynyt. Seuraavaksi hän suori lastentarvikeliikkeeseen ja kuvaili tarvitsemaansa. Myyjä esitteli ratkaisuna tyynyjä. Päätä tukevista sivutuista tämä ei ollut kuullutkaan.

CLEPPS prototyyppi käytössä oikean puoleisella tytöllä
Kuva: Oikeanpuoleinen tyttö nukkuu käyttäen CLEPPSin prototyyppejä.

Lastentarvikeliikkeestä lähtiessä Markku Liuskalla välähti: minä teen tuet itse! Mies istui parkkipaikalla autossaan ja mietti. Talon rakennuksen jäljiltä Liuskalla oli työkaluja joka lähtöön, joten tarvittiin vain tarpeeksi jäykkää muovia ja prototyypin rakennus omassa varastotilassa saattoi alkaa.

”Eiköhän näin yksinkertainen laite ole jo keksitty”

Ensimmäiset toimivat versiot saatiin koekäyttöön jo Liuskan perheen Vuokatin reissulle. Sivutuet näyttivät tekevän tehtävänsä ja ajatus keksinnöstä alkoi itää. Markku Liuska käytti kymmeniä tunteja patentti- ja tuotetutkimukseen internetissä: lähellekään vastaavaa tuotetta ei näyttänyt olevan markkinoilla tai patentoituna.

Jyväskylän patenttitoimistolla, Kespatilla, vastaanotto oli seuraavanlainen: ”Eiköhän näin yksinkertainen laite ole jo keksitty.”, ei muuta kuin asiaa tarkemmin selvittämään. Puolen tunnin patenttitietokannan selailun jälkeen patenttiasiamiehen oli myönnettävä, että eipä vain ole. Syksyllä 2013 Markku Liuska jätti sivutuestaan patenttihakemuksen. Prosessissa kesti reilut kaksi vuotta. Tällä aikaa tuotteesta tehtiin myös kansainvälinen uutuustutkimus ja se näytti vihreää valoa, joten patenttihakemus tehtiin myös Euroopan ja Pohjois-Amerikan osalta.

Clever Passenger Protection System

Kansainvälistä patenttihakemusta ja alkurahoitusta varten tarvittiin yritys ja sille nimi. Tietoliikenneinsinöörinä ratkaisukeskeisen ajatteluun harjaantunut Liuska päätyi lopulta niinkin suoraviivaiseen nimeen kuin Clever Passenger Protection System eli CLEPPS. Tuote kun on yksinkertainen ja helppo laittaa paikalleen, siis kerrassaan nokkela.

Yritystoiminnan käynnistyttyä Liuska teetti markkinatutkimuksen ja aina vaan näytti paremmalta. CLEPPSin kaltaiselle tuotteelle todella olisi kuluttajien keskuudessa kysyntää. Patentti on CLEPPSin kaltaisella tuotteella kaikki kaikessa. Tämä oli reilassa. Vuonna 2015 prototyypille teetettiin kolaritestit. CLEPPS for Kids ei lisännyt ainoastaan matkustusmukavuutta, se paransi myös turvallisuutta, sivutuen ohjatessa turvavyötä asettumaan paremmin pienen matkustajan ympärille.


Kuva: 10-vuotias tyttö käyttää CLEPPS-sivutukia.

”Pötkylöistä” matkustusmukavuutta kaikille

Startup-rahoitus saatiin turvattua ja CLEPPS oli valmis markkinoille. Komponenttivalmistajatkin löytyivät Suomesta, joten CLEPPS on kotimainen tuote. Tuotteen alkuperäinen idea on säilynyt samana ensimmäisestä prototyypistä lähtien, mutta muotoiluun ja käytettävyyteen on löydetty uusia ratkaisuja.

Nyt Liuskan tyttäret ovat jo luopuneet istuikorokkeista, mutta ilman ”pötkylöitä”, kuten he CLEPPSin ensimmäisiä versioita kutsuivat, ei enää haluta autossa matkustaa. Unen yllättäessä sivutuki on huomattu hyväksi ja tarpeelliseksi apuvälineeksi vielä vuosien jälkeenkin. Pötkylät olisivat voineet jäädä vain yhden kekseliään insinööri-isän perheen iloksi, mutta nyt CLEPPS tarjoaa matkustusmukavuutta ja turvallisuutta jokaiselle pienelle matkustajalle, oli reissukaverina Nukku-Matti tai ei.

CLEPPS poikien testiryhmän käytössä, Jonna Mikkonen
Kuva: CLEPPS poikien testiryhmän käytössä.